Waarom aardig gevonden willen worden niet altijd werkt
Iedereen wil graag geliefd en gewaardeerd worden door anderen. Toch kan het constant bezig zijn met aardig gevonden willen worden je meer schaden dan helpen. Natuurlijk voelt het prettig om geliefd te zijn; het is immers een menselijke basisbehoefte. Maar wanneer wordt die behoefte problematisch?
Vaak proberen we aardig gevonden te worden uit angst voor afwijzing of om conflicten te vermijden. Maar doet die drang naar aardig gevonden worden je wel altijd goed? Dat gaan we vandaag bekijken in dit blog.
De valkuil van aardig gevonden willen worden
Als je altijd probeert om iedereen tevreden te houden, zet je jezelf makkelijk op de tweede plaats. Herken je het gevoel dat je eigen mening en gevoelens steeds ondergeschikt zijn aan wat anderen vinden?
Misschien merk je dat je het gesprek liever ontwijkt dan je collega’s tegenspreekt, ook al heb je een waardevol inzicht. Of zeg je absoluut geen nee wanneer iemand je om hulp vraagt, zelfs als je agenda al propvol zit?
Aardig gevonden willen worden lijkt op het eerste gezicht positief, maar op langere termijn loop je het risico jezelf kwijt te raken. Doe het lang genoeg en je merkt dat je klem komt te zitten in het verwachtingspatroon van anderen.
De problemen die ontstaan door te graag aardig gevonden willen worden
Wanneer je het voortdurende streven om aardig gevonden te worden niet loslaat, kunnen meerdere problemen optreden:
- Gebrek aan zelfvertrouwen: Je voelt je onzeker, omdat je steeds probeert te raden wat anderen van je denken.
- Constante stress: Iedere interactie wordt een stressvolle gebeurtenis. Hoe reageer je het beste om juist dà t antwoord te geven dat de ander gelukkig maakt?
- Energieverlies: Steeds bezig zijn met het behagen van anderen kost enorm veel energie en gaat ten koste van je eigen welzijn.
- Geen authentieke relaties: Mensen zien niet ‘wie je echt bent’, waardoor relaties oppervlakkig kunnen blijven.
Is het je opgevallen dat mensen jou meer mogen op momenten dat je minder je best doet? Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Mensen waarderen authenticiteit veel meer dan het constant ‘pleasen’.
Waarom wil je eigenlijk zo graag aardig gevonden worden?
De kernvraag hierbij is: waarom wil je eigenlijk zo graag aardig gevonden worden? Zit er misschien een onzekerheid achter of komt het voort uit je jeugd?
Vaak ontwikkelt de drang om aardig gevonden te worden zich al in je vroege kinderjaren. Misschien heb je geleerd dat het hebben van een eigen mening bestraft werd, of wilde je voorkomen dat anderen boos op je werden. Hierdoor ontstaat de overtuiging dat voortdurend aardig zijn noodzakelijk is om erbij te horen.
Door beter te begrijpen waar deze drang vandaan komt, kan je leren hoe je ermee om kunt gaan.
Hoeveel invloed heb je werkelijk?
Denk eens aan momenten waarin iemand onaardig tegen jou was, ondanks dat je ontzettend je best deed aardig gevonden te worden. Zelfs wanneer je alles ‘goed’ deed, voelde diegene zich toch ergens ontevreden over.
Dit geeft perfect aan dat je uiteindelijk maar zeer beperkte invloed hebt op hoe anderen jou ervaren. Uiteindelijk hebben mensen hun eigen percepties, gebaseerd op hun eigen ervaringen en gevoelens. Door dit te realiseren, kun je je aandacht verleggen naar wat jou blij maakt in plaats van steeds druk bezig te zijn met het vervullen van andermans wensen.
Authenticiteit wint van altijd aardig gevonden willen worden
Een bekend gezegde luidt: ‘Als je vriendelijk bent tegen iedereen, ben je tegen niemand écht vriendelijk.’ Dit betekent natuurlijk niet dat je plotseling onaangenaam moet gaan doen, maar probeer eens bewust te zijn van jouw eigen grenzen en wensen.
Wanneer mensen zien dat je eerlijk en authentiek bent, zullen ze je respecteren en waarderen. Authenticiteit werkt als een magneet: mensen ervaren iemand die zichzelf durft te zijn meestal als aantrekkelijker en geloofwaardiger.
Stel je dus gerust eens de vraag hoe authentiek je eigenlijk bent in het contact met die moeilijke collega of tijdens dat lastige familiefeest. Kan jij trouw blijven aan jezelf zonder bang te zijn dat men je minder aardig vindt?

De vrijheid van nee zeggen
Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven wanneer je worstelt met de drang om aardig gevonden te worden, is leren om vaker ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen is misschien spannend, aangezien het soms kan voelen alsof je mensen daarmee teleurstelt. Maar denk eens terug aan de vorige keer toen iemand nee tegen jou zei—zat je daar dagenlang over te piekeren of ging je gewoon verder met je dag?
Door vaker nee te zeggen, schep je duidelijkheid. Mensen leren wat ze aan je hebben, en zullen je uiteindelijk serieus nemen en waarderen om je eerlijkheid.
Praktische tips om minder bezig te zijn met aardig gevonden willen worden
Je beseft nu waarom je drang om aardig gevonden willen worden niet altijd werkt. Maar hoe kun je dit patroon doorbreken? Hieronder vind je enkele praktische tips:
- Kijk kritisch naar je eigen behoeften: vraag jezelf vaker af wat jij daadwerkelijk wilt in plaats van automatisch te reageren op wat anderen willen.
- Regelmatig reflecteren: neem dagelijks kort de tijd om jezelf af te vragen of je die dag trouw bleef aan jezelf en je eigen waarden.
- Oefen in kleine situaties: begin met kleine stapjes. Zeg bijvoorbeeld vaker nee bij kleine verzoekjes voordat je grotere uitdagingen aangaat.
- Zoek steun bij geliefden: bespreek je gevoelens regelmatig met iemand die dichtbij je staat.
Wat als mensen je niet aardig vinden?
Het idee dat iemand jou niet aardig vindt, kan eng voelen, maar bedenk eens: kan iedereen jou aardig vinden? Nee, dat kan simpelweg niet. Want uiteindelijk ben jij ook oprecht niet gek op iedereen, toch?
Soms denken we dat we de liefde en acceptatie van álle mensen nodig hebben, maar dat zorgt alleen maar voor teleurstellingen. Besef je dat het simpelweg onmogelijk is en probeer los te laten wat anderen van jou denken.
Leef vanuit je eigen waarden
Als je je realiseert dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden, ervaar je al snel meer vrijheid. Kiezen om aardig gevonden te worden betekent dat je constant bezig bent met wat anderen denken van jouw keuzes. Kies je er bewust voor om trouw aan jezelf en je eigen waarden te zijn, dan zul je merken dat het leven makkelijker, mooier en ontspannender wordt.
Wie zich bewust is van zijn eigen grenzen en wensen, durft zichzelf te laten zien. Hierdoor voel je je authentieker en ontwikkel je sterkere en echte verbindingen met anderen.
Tot slot: neem jezelf serieus
Herinner jezelf eraan dat je niet hoeft te leven op een manier die alleen draait om het aardig gevonden worden. Omarm jezelf zoals je bent, inclusief je positieve én negatieve kanten. Mensen die van nature bij je passen, zullen je vanzelf vinden en waarderen zoals je bent.
Besluit dus vandaag nog om je niet langer compleet afhankelijk te voelen van wat anderen over jou denken. Alleen dan kun je écht genieten van persoonlijk geluk en gezonde relaties met anderen. Het constant aardig gevonden willen worden behoort dan voorgoed tot het verleden.