• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Stoppen met fantaseren voor een gelukkiger leven

Waarom willen we eigenlijk stoppen met fantaseren?

We kennen het allemaal: je zit achter je bureau en plotseling begin je te dromen over een verre reis, een betere baan of een andere levensstijl. Fantasie kan heerlijk zijn, maar wanneer fantaseren een gewoonte wordt, kan het je flink in de weg gaan zitten. Ben jij ook constant aan het dromen over dingen die eigenlijk helemaal niet realistisch of haalbaar zijn? Dan wordt stoppen met fantaseren misschien iets waar je serieus over moet nadenken.

Maar waarom willen we eigenlijk stoppen met fantaseren? Nou, fantaseren kan leiden tot frustratie wanneer het contrast met je dagelijkse leven te groot wordt. Vaak maakt het je ontevreden met wat je hebt, omdat die fantasieën er altijd beter uitzien dan de realiteit. Herken je dat?

Wanneer is stoppen met fantaseren écht nodig?

Natuurlijk mag iedereen zo nu en dan wegdromen; het kan zelfs positief werken. Maar wanneer wordt het teveel? Om te begrijpen wanneer je moet stoppen met fantaseren, is het belangrijk om te herkennen wanneer het schadelijk wordt. Vraag jezelf eens af:

  • Ben ik vaak afgeleid van belangrijke taken?
  • Heb ik moeite met het accepteren van mijn huidige leven?
  • Veroorzaken mijn fantasieën gevoelens van verdriet of teleurstelling?

Als je antwoorden meestal ‘ja’ zijn, dan is het goed om de werkelijkheid onder ogen te zien.

De gevaren van te veel fantaseren

Wanneer je te veel fantaseert, creëer je een wereld waarin alles perfect lijkt. Alles gaat zoals jij wilt, iedereen begrijpt jou en alles lukt. Maar het echte leven werkt natuurlijk niet zo. Terwijl fantaseren eerst onschuldig lijkt, brengt het op lange termijn een aantal gevaren met zich mee. Dit zijn drie grote risico’s:

  • Ontevredenheid over je echte leven: Je kunt constant teleurgesteld raken omdat je fantasie beter voelt dan je werkelijkheid.
  • Vermijden van actie: In fantasieland bereiken we dingen zonder er moeite voor te hoeven doen. Hierdoor blijf je soms passief en kom je niet in actie om je doelen daadwerkelijk te bereiken.
  • Isolatie: Als je steeds vaker in je hoofd blijft, kun je afstand nemen van de mensen om je heen en kan eenzaamheid op de loer liggen.

Herken je je hierin? Geen zorgen, je bent écht niet de enige. Gelukkig zijn er manieren om te stoppen met fantaseren en dichterbij jezelf en je doelen te komen.

Waarom blijf ik fantaseren?

Voordat we uitvinden hoe je kunt stoppen met fantaseren, moeten we eerst begrijpen waarom we het eigenlijk doen. Soms is het gewoon een leuke ontsnapping uit het dagelijkse leven, maar vaak zit er iets achter:

  • Je bent ontevreden over je huidige situatie of wil bepaalde zaken vermijden.
  • Je bent misschien onzeker over jezelf en probeert in fantasieën een betere of meer succesvolle versie van jezelf te creëren.
  • Je ziet fantaseren als manier om emotionele pijn of angst te verminderen.

Door te weten waarom je fantasieën steeds terugkeren, kom je dichterbij het accepteren van de realiteit.

Hoe kun je stoppen met fantaseren en realistischer worden?

Oké, je beseft nu dat te veel fantaseren niet gezond is. Maar wat doe je eraan? Hoe kun je nou echt stoppen met fantaseren? Hier zijn een paar praktische tips om te beginnen met het accepteren van jouw realiteit:

1. Word je bewust van wanneer je fantaseert

Probeer gedurende de dag eens goed op te letten wanneer je gedachten afdwalen. Is dit tijdens werk, bij bepaalde taken, of juist als je alleen bent? Bewustwording is de eerste belangrijke stap.

2. Accepteer je gevoelens

Vaak fantaseren we om vervelende gevoelens uit de weg te gaan. Probeer te accepteren wat je voelt. Misschien ben je ongelukkig of onzeker. Door gevoelens te accepteren in plaats van te vermijden, geef je jezelf de ruimte om eraan te werken.

3. Stoppen met fantaseren door actie te nemen

Heb je een bepaalde droom of wens? Maak er een realistisch doel van. Kleine stappen zetten is beter dan blijven hangen in een fantasiewereld. Wanneer je acties onderneemt, voelt het leven al snel veel bevredigender.

4. Vind een balans tussen dromen en realiteit

Vergeet niet dat dromen helemaal niet slecht hoeft te zijn. Sterker nog, zonder dromen zouden veel uitvindingen nooit gedaan zijn. Het gaat om een balans. Durf te dromen, maar wel realistisch. Zorg dat fantasieën je energie geven en niet ervan afleiden.

Afbeelding van een online training genaamd "Meer Succes", met een laptop waarop de training wordt weergegeven en een lijst met voordelen ernaast, zoals sneller doelen bereiken en een sterke mindset ontwikkelen.

5. Gebruik mindfulness en meditatie om minder te fantaseren

Mindfulness kan helpen om minder te fantaseren en meer in het huidige moment te leven. Door bijvoorbeeld te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen, train je jouw brein om vaker te focussen op het hier en nu.

Een persoonlijke ervaring met stoppen met fantaseren

Ikzelf had lange tijd moeite om niet constant weg te dromen naar een toekomst waarin alles perfect zou zijn. Mijn carrière liep niet zoals gepland en dus verzette mijn brein zich tegen de realiteit.

Maar stapje voor stapje ging ik werken aan acceptatie. In plaats van vluchtgedrag begon ik vragen te stellen als: wat kan ik nú doen om mijn leven beter te maken? Door te stoppen met fantaseren en concrete actie te ondernemen ontdekte ik hoeveel mooier de realiteit kan zijn wanneer je hem actief vormgeeft.

Wat kun je bereiken als je stopt met fantaseren?

Wanneer je stopt met fantaseren, zul je verbaasd staan over welke positieve veranderingen je ervaart. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer productiviteit: Je verspilt geen kostbare tijd meer aan nutteloze dromen en kunt je beter concentreren.
  • Gezondere relaties: Minder fantasieën betekent dat je meer aandacht en energie hebt voor de echte mensen in je leven.
  • Groter geluk en tevredenheid: Doordat je realistische doelen stelt en meer voldoening haalt uit een actieve levenshouding.

Is stoppen met fantaseren iets wat ik gelijk kan?

Misschien vraag je je af of stoppen met fantaseren direct lukt? Meestal niet, en dat is ook helemaal niet erg. Het is echt normaal dat je af en toe terugvalt in oude patronen. Geef jezelf dan ook de tijd om nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Wees geduldig en mild voor jezelf.

Vergelijk het met het leren rijden op de fiets. In het begin val je regelmatig om, maar uiteindelijk fiets je zonder erover na te denken. Zo werkt stoppen met fantaseren ook.

Conclusie: stoppen met fantaseren om écht te gaan leven

Fantaseren kan een gezonde bezigheid zijn, zolang het niet overheerst en jou afhoudt van dagelijkse taken en doelen. Wil je stoppen met fantaseren, dan is het belangrijk eerst bewust te worden van jouw patronen en motieven. Vervolgens kun je praktische stappen zetten naar realistischere dromen en doelen.

Wees lief voor jezelf gedurende dit proces. Herinner jezelf eraan: Je hoeft je dromen niet helemaal los te laten. Je hoeft alleen maar te leren de realiteit te omarmen en daar het mooiste van te maken. Stoppen met fantaseren is eigenlijk jouw eerste stap richting een gelukkiger, gezonder en evenwichtiger leven. Dus waar wacht je nog op? Zet vandaag nog de eerste stap!

Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

  • Meer ontspanning
  • Meer rust
  • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!