• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Cursus loslaten? Hier vind je informatie over “loslaten”!

Cursus Loslaten

Het leven zit vol met onzekerheden, de ene persoon gaat hier beter mee om dan de ander en sommige mensen hebben hier hulp bij nodig. bijvoorbeeld met een cursus loslaten. Gelukkig is dat geen probleem en zijn er de laatste paar jaren steeds meer cursussen en hulpprogramma’s die je daarmee kunnen helpen.

Heb ik een cursus loslaten nodig?

Het is lastig om te zeggen wat de symptomen zijn van iemand die moeite heeft met loslaten.Het verschilt per persoon en niet iedereen heeft er op dezelfde manier of in dezelfde mate last van. Er zijn echter wel enkele kenmerken die bij de meerderheid van deze mensen aanwezig zijn.

Vaak is een terugkomend probleem dat men maar blijft piekeren over zaken zoals het werk, of dingen die in het verleden gebeurd zijn. Maar ook kleinere alledaagse activiteiten. Daarnaast is het vaak verbonden met hoge niveaus van stress en hoef je niet vreemd op te kijken als je veel perfectionisten tegenkomt bij cursussen die gerelateerd zijn aan ''loslaten''.

Dit zijn allemaal kenmerken van mensen die zich soms iets te veel vasthouden aan bepaalde onderdelen van hun leven.

Cursus loslaten. Wat komt er aan bod in zo’n cursus?

Er zijn veel verschillende aanbieders die cursussen aanbieden, daardoor is het type cursus ook bijzonder verschillend en zal je veel uiteenlopende trainingen vinden. Het is dus belangrijk dat je een trainer en een manier van oefenen vindt die goed bij jou past. Anders gezegd, je behoort volledig op je gemak te zijn bij de cursus.

Over het algemeen gaat het vooral om oefeningen die te maken hebben met inzicht creëren. Rust vinden en op een andere manier kijken naar alledaagse activiteiten. Loslaten is iets wat van binnenuit moet komen. Daarom is het belangrijk om het lichaam goed te leren kennen. En dan aan de hand van bijvoorbeeld ademhalingstechnieken ervoor te zorgen dat de rust bewaard en/of gevonden wordt.

Wat houdt nu eigenlijk de term “loslaten” in?

Het niet kunnen loslaten heeft als gevolg dat je veel afziet, pijn ervaart. Je ervaart als het ware pijn, wanneer je eigen waarheid niet overeenkomt met de realiteit.

Loslaten houdt dus in dat je eigen waarheid laat gaan, en dat je de realiteit accepteert. De realiteit wordt je eigen waarheid.

Cursus loslaten

Het l o s l a t e n voelt als een bevrijding. Je vecht niet meer, je laat het gaan. Probeer je eigen waarheid niet meer te maken zoals je zou willen dat hij is. Je komt op één lijn met de realiteit.

Dit betekent natuurlijk niet dat je alles maar op z’n beloop laat, en alles aan het toeval over laat. Het betekent het tegenovergestelde. Onderneem leuke dingen als dat mogelijk is. Houd je niet krampachtig vast aan datgene wat je voor ogen hebt. Het gaat om de intentie die je hebt.

3 manieren om makkelijker los te laten.

  • Mediteren
  • Compassie
  • Dankbaarheid

Mediteren

kan je helpen om je gedachten terug te brengen naar het hier en nu. Het moment van niet kunnen loslaten is wanneer je krampachtig vast houdt aan gedachten van vroeger of gedachten over de toekomst.

Bij mediteren is een van de eerste lessen die je leert, het bewust worden van het moment waarop je gedachten afdwalen. Het is het moment wanneer je jezelf aan deze gedachten probeert vast te houden.

Wanneer dit tot je doordringt kom je weer in het hier en nu. Het is het punt waarop je aandacht weer gefocust is in het moment en je niet druk maakt over de toekomst of over wat geweest is. Je bent bij de les en vrij.

Compassie

Is een gevoel wat je helpt om te aanvaarden dat niet alles is zoals je het graag zou willen. Het helpt ook in te zien dat niet iedereen zo is, zoals je dat verwacht. Ongeacht dat dat zo is, gun je jezelf  en andere mensen het beste. Je wilt een leven wat vrij is van pijn, maar je wilt ook dat die ander een leven heeft wat vrij is van pijn en lijden.

Dankbaarheid

Kan je helpen om je aandacht van wat je niet hebt, te veranderen van aandacht naar wat je wel hebt. Wat je wel hebt is de realiteit. Je zorgt ervoor dat je eigen werkelijk op een zelfde lijn komt met de realiteit. Je bent dus dankbaar (koestert) datgene wat je hebt, in plaats van alsmaar te wensen van wat je niet hebt.

Een goede tip is om regelmatig op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Ook kan het helpen om even stil te staan en te denken aan dingen waarvoor je dankbaar bent.

Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

  • Meer ontspanning
  • Meer rust
  • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!