• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Hoe blijf ik bij mezelf? Een praktische handleiding om trouw te blijven aan jezelf!

Hoe blijf ik bij mezelf? Wees gewoon jezelf. Het klinkt simpel, aardig en geruststellend. Toch? Maar wat houd het nu eigenlijk in om bij jezelf te blijven? Hoe kan je iemand anders dan jezelf zijn als je één geest, één lichaam hebt en er bewust in gelooft dat ieder mens uniek is.

Natuurlijk, je kan een mindere dag hebben of juist een uitzonderlijke goeie dag. Je kunt doordat de omstandigheden veranderen jezelf juist goed of minder goed voelen. Maar dat neemt niet weg dat dit allemaal variaties zijn van wie je bent en hoe je jezelf voelt op dat moment.

Hoe blijf ik bij mezelf? Leer te luisteren naar je eigen wegwijzer.

Er is niet 1 manier om jezelf te zijn, er zijn verschillende manieren. Je lichaamshouding komt voort uit je innerlijke wegwijzer. Wat ik wil zeggen, er is misschien een betere manier om bij jezelf te blijven door goed waar te nemen wat je voelt en dus de beste versie van jezelf te zijn.

Trouw zijn aan (de beste versie van) jezelf is niet een éénmalige gebeurtenis. Het is constant beslissingen maken. Soms maak je de juiste beslissingen. Af en toe leer je ervan. Een andere keer blijf je trouw aan jezelf maar soms ben je ontrouw aan jezelf. Het is een voortdurend proces wat nooit stopt en hoe meer je er aan werkt hoe beter je trouw aan jezelf kan zijn.

Wat je ook doet, wees niet te hard voor jezelf en niet al te kritisch. Vergeet niet dat het heel veel moed vereist om jezelf trouw te blijven in een wereld die altijd gehaast is en waarin je bij alles wat je doet beoordeelt wordt. Vergeet één ding niet, je hebt het lef en de moed om trouw te blijven aan jezelf! Daar kunnen we van mening over verschillen! Maar dat neemt niet weg dat wanneer je al bezig bent met het afvragen hoe blijf ik bij mezelf hier al lef en moed voor nodig is.

6 voorbeelden van ontrouw aan jezelf.

Laten we beginnen om te bepalen wat het inhoud om ontrouw aan jezelf te zijn. Denk hierbij aan momenten die gerelateerd zijn aan de voorbeelden en waarbij je ontrouw aan jezelf was.

 1. Lachen om iets wat je eigenlijk niet leuk vind, maar doet om beleefd te zijn:

  Iedereen heeft dat weleens gedaan. Hoe meer je dat doet, des te moeilijker het wordt om echt te lachen omdat er altijd wel een vervolg is. Natuurlijk is er een reden waarom je iets niet leuk vind aan iemand, maar voor niet oprecht zijn is nooit geen reden.

 2. Complimenten aan iemand geven, maar je meent het niet:

  Maak geen complimenten alleen omdat je leuk gevonden wilt worden. Je kwetst iemand als de waarheid aan het licht komt en richt veel schade aan voor jezelf. Je kunt beter je mond houden en geef pas complimenten als je het echt meent. Wees trouw aan je voor- en afkeuren. Blijf bij jezelf.

 3. Liegen over iets alleen om anderen een plezier te doen:

  Waarom zou je dat doen? Hou je mond of zeg beleefd dat je het er niet mee eens bent. Liegen is een slechte eigenschap. De ene leugen luidt een andere in. Voordat je het weet zit je in een spinnenweb van leugens en kun je ze allemaal niet meer herinneren met alle gevolgen van dien.

 4. Jezelf goed voordoen als je jezelf niet goed voelt of andersom:

  Zo’n goeie acteur ben je nu ook weer niet, en vroeg of laat val je door de mand en ben je boos op jezelf. Er is een betere manier. Je grenzen aangeven en nee durven zeggen tegen mensen die veeleisend zijn. Omring jezelf met mensen die je vertrouwd en die je gelukkig maken.

 5. Je eigen mening niet ventileren omwille van je eigen populariteit:

  Het is het ergste wat je kunt doen, je begint er op vroege leeftijd mee en er lijkt geen einde aan te komen. Laat het gaan, vraag jezelf af hoe blijf ik bij mezelf. Plaats jezelf niet in een of ander vakje. Denk je anders dan de grote meerderheid, dan is dat zo. Soms is je mening populair, soms is je mening extreem en een andere keer ben je conservatief. Negeer wat er vandaag de dag in zwang is maar wees trouw aan je eigen normen en waarden.

 6. Jezelf dwingen om dingen te doen die je niet leuk vindt, dingen zeggen die je niet meent en meegaan naar plekken waar je niks om geeft:

  Als je dat doet in een relatie kun je er beter mee stoppen. Tijd om verder te kijken, het bespaart je alle ellende die op je pad zullen komen wanneer je de relatie aanhoudt.

Je ware ik bestaat uit goede en mooie  eigenschappen en kwaliteiten

Liegen past niet bij jou. Doen alsof is ’t ook niet. Ongein uithalen en jezelf verstoppen ook niet. Dat zijn niet de eigenschappen die jouw identiteit vormen. Je ware ik bestaat uit goede en mooie  eigenschappen en kwaliteiten. Je hebt de keus om ze te ontwikkelen of ze te verbergen. Ieder mens wordt geboren met alle goede eigenschappen dus niet met slechte. Door invloed van gebeurtenissen kan een mens slechte eigenschappen ontwikkelen!

10 aanwijzingen dat je trouw bent aan jezelf

 1. Je voelt je goed in al je eenvoud en puurheid.
 2. Je zit lekker in je vel
 3. Die soms zo vervelende innerlijke kritische stem is ‘stil’
 4. Gebeurtenissen zijn makkelijker te overzien, je hebt geen leugens en voorwendsel te onthouden
 5. Je hoeft niet ontzettend hard je best te doen om iets op te houden. Je kent jezelf.
 6. Het gevoel om jezelf te bewijzen of om indruk te maken is er niet
 7. Je trekt je weinig tot niets aan wat anderen over je zeggen of beweren
 8. Spieren zijn ontspannen en je ademhaling is rustig
 9. Je kan je beter concentreren
 10. Je maakt zelfverzekerde beslissingen zonder jezelf af te vragen of het de juiste is.

Hoe blijf ik bij mezelf en de ironie ervan

Trouw zijn aan jezelf of hoe blijf ik bij mezelf is waar je hart en ziel naar verlangt. Bij jezelf blijven is de enige manier om innerlijke rust te vinden. Trouw zijn aan jezelf maakt je vrij en overspoelt je met vreugde en geluk.

Als je een keuze kon maken zou je jezelf niet verlaten om iemand anders te zijn. Je zou je verward en verloren voelen als je iemand anders zou zijn ongeacht hoe gelukkig, populair of rijk je zou zijn. Dit is natuurlijk niet te bewijzen. Wil je je geluk ervoor op het spel zetten op iets wat je nooit zal hebben?Zou je erover nadenken om je eigen welzijn en geluk op te geven voor een leeg verlangen…?

‘Don’t let the behavior of others destroy your inner peace’

Dalai Lama

Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

 • Meer ontspanning
 • Meer rust
 • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!