• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Hoe ontspan ik? Veel mensen hebben grote moeite zich te ontspannen

Veel mensen hebben grote moeite zich te ontspannen

en weten niet hoe ze dat moeten aanpakken


De cursus Nooit meer Zorgen of Stress is een manier om te leren hoe te ontspannen in de meest uitdagende momenten. De instructeur, Frank de Moei, instrueert cursisten door middel van lessen die onderwerpen behandelen zoals aanwezig zijn en bewust zijn van je gedachten of emoties tijdens stressvolle situaties.

Als je iemand bent die zich voortdurend zorgen maakt over dingen, kun je leren je geen zorgen te maken. Je kunt je gedrag zo veranderen dat piekeren tot het verleden behoort.

Leren ontspannen geeft je meer energie en doet je positiever denken, waardoor je op je beurt eerder geneigd bent op een positieve manier met andere mensen om te gaan.

Hoe ontspan ik?

Er zijn veel manieren om je te ontspannen na een lange dag hard werken. Genieten van de buitenlucht, muziek luisteren, of tijd doorbrengen met vrienden en familie zijn allemaal leuke activiteiten die ik graag doe om tot rust te komen. Hoewel ik van deze activiteiten houd, is mijn favoriete manier om te ontspannen een lange, ontspannen wandeling in de natuur maken. Als je na het werk tot rust wilt komen, probeer het dan eens!

Hoe ontspan ik-Wandelen in de natuur

Ontspanning is de sleutel tot een gezonde levensstijl

Het is belangrijk om manieren te vinden om je spieren te ontspannen en stress te verminderen om een gelukkig, bevredigend leven te leiden. Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen die u alleen of met vrienden en familie kunt doen om u te helpen dit doel te bereiken.

Je gespannen en onrustig voelen, wat doe je er tegen?

Je kunt je om verschillende redenen gespannen en rusteloos voelen, maar vergeet niet dat je niet de enige bent. Het is normaal voor mensen om zich soms zo te voelen. Je moet gewoon voor jezelf zorgen, zodat je niet te veel overweldigd raakt door dit alles. Een manier om dit te doen is door jezelf een pauze te gunnen en wat tijd voor jezelf te nemen, of dat nu is door te gaan zitten met je favoriete tv-programma of naar buiten te gaan voor wat frisse lucht. Deze dingen zullen helpen je lichaam te ontspannen en de spanning die je van binnen hebt te verminderen.

Lichaamshouding

Wanneer je merkt dat je gespannen bent, probeer dan je gedachten en gevoelens te veranderen door je lichaamshouding te veranderen. Als je in een stoel zit, sta dan minstens 20 seconden op of ga met gebogen knieën op de grond liggen. Dit zal je geest onmiddellijk doen denken dat je ontspannen bent, ook al is het maar voor even!

Maar als de gevoelens intens zijn, of al lange tijd aanwezig zijn, dan heeft ons lichaam zich al op zo'n manier 'ingesteld'. Onze hormonen en neurotransmitters raken uit balans als we worstelen met negatieve emoties waardoor het moeilijk wordt om positieve gedachten te denken en te blijven denken, zelfs als je dat zou willen!

Levensgewoonten

Maar wat helpt is niet alleen "positief" denken, maar ook je levensgewoonten aanpassen - voldoende slapen, goed eten, regelmatig sporten kunnen een groot verschil maken omdat ze helpen de chemische stoffen te veranderen die stemmingen controleren, zoals serotonine.

Kwaliteitsmomenten

Als je ooit spanning hebt ervaren nadat je urenlang voor een computerscherm hebt gezeten op zoek naar een antwoord dat maar niet komt; dan is het tijd om een broodnodige pauze te nemen van al die schermen en meer kwaliteitsmomenten door te brengen met vrienden of geliefden en te genieten van het leven als een welverdiende beloning in plaats van iets dat verboden is omdat je te druk bent met het wanhopig zoeken naar antwoorden waarvan je diep van binnen weet dat ze niet snel gevonden zullen worden

Je moet het doen voor je geestelijke gezondheid

Een paar jaar terug had ik een psychisch probleem. Onenigheid met mijn baas en huwelijksproblemen lagen hieraan ten grondslag. Ik overwon het met de hulp van een psycholoog, maar ook door op het internet te zoeken en een artikel te lezen dat verwees naar de online training Nooit meer Zorgen of Stress.

Verrijking van mijn leven

Ik heb geleerd mijn grenzen uit te drukken en mezelf niet uit de hand te laten lopen. De onaangename periode waarin ik ruzie had met mijn baas is nu een verrijking van mijn leven geworden.

Werk en Privé

De cursus Nooit meer Zorgen of Stress heeft me geholpen een balans te vinden tussen werken en privé. Met de kennis die ik tijdens de cursus heb opgedaan, brengt elke dag nu veel positieve emoties en minder stress dan voorheen. Het heeft het werk aangenamer gemaakt, want als ik nu met collega's of zakenpartners praat, hebben we een gemeenschappelijke taal die me in staat stelt beter te communiceren."

Je omgeving

Je zult merken dat je geen negatieve gedachten meer denkt, dat je manier van kijken naar de dingen veranderd is in positieve zin, en dat je houding uitstraalt naar je omgeving en naar je teruggekaatst wordt.

Vitaal belang

Na het volgen van de online cursus Nooit meer Zorgen of Stress, begrijp ik waarom zowel ontspanning als inspanning van vitaal belang zijn voor je gezondheid. Nu heb ik innerlijke rust, hoewel ik in de toekomst zeker met tegenslag en stress te maken zal krijgen, zal ik er beter mee om kunnen gaan. De cursus is een leerreis waarin je leert hoe je dit evenwicht te allen tijde kunt bewaren.

9 tips en adviezen om te leren ontspannen!

Meditatie in de natuur
 1. Vrij regelmatig met je partner/geliefde - Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij het vrijen het hormoon oxytocine vrijkomt. Oxytocine is bekend als een stof die het stress-hormoon cortisol bestrijdt. Anders gezegd, na het vrijen ben je meer ontspannen
 2. Doe aan yoga - Yoga zorgt ervoor dat je je lichaam in posities brengt die je spieren ontspannen. Ook heeft yoga een positieve uitwerking op je ademhaling. Wetenschappers hebben ontdekt dat yoga tot betere examen resultaten leidt. De grondslag hiervoor is hogere concentratie, minder snel geïrriteerd en positief in het leven staan. Dit alles als gevolg van het beoefenen van yoga.
 3. Neem af en toe een borrel - Het is aangetoond dat door het drinken van een borrel je minder gespannen voelt. Je stress niveau gaat omlaag. Natuurlijk niet overdrijven, maximaal 2 borrels per dag
 4. Huisdieren - Huisdieren geven je vriendschap en troost waardoor je bloeddruk omlaag gaat. Door huisdieren ontspan je makkelijker.
 5. Kijk naar een lachfilm - Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat door het kijken van een lachfilm je stress-hormoon oftewel cortisol niveau daalt. Dus mensen die lachen hebben minder stress en zijn dus meer ontspannen
 6. Het kauwen van kauwgom - Het kauwen van kauwgom werkt stress verlagend en verhoogd je concentratie vermogen. Kauwgom zorgt ervoor dat het cortisol-gehalte in je speeksel daalt. Zoals bekend is cortisol een stress-hormoon
 7. Leer jezelf een routine on te ontspannen - Als je bijvoorbeeld een presentatie moet houden, dan weet je dat dit spanning geeft. Als je nu een routine hebt aangeleerd vlak voor een stress moment, bijvoorbeeld even naar muziek luisteren of een wandeling maken dan ben je meer ontspannen
 8. Luister naar ontspannings muziek van bijvoorbeeld Weightless -experts hebben aangetoond dat het nummer Weightless van de band Marconi Union het best helpt om te ontspannen. Het ritme (60 slagen per minuut) zorgt dat je hartritme en je hersengolven zich aanpassen aan dit ritme. Ontspanning verzekerd!
 9. Eet pure chocolade - Door het eten van pure chocolade komt de stof endorfine vrij. Endorfine maak je zelf aan en het is een lichaamseigen stof. Ook zorgt endorfine ervoor dat je blij en vrolijk wordt
 10. Doe ontspanningsoefeningen – Zoals:

Tot slot

We weten allemaal dat ontspanning de sleutel is tot een gezonde levensstijl. Maar hoe ontspan je? Door de 9 tips en adviezen van hierboven zoveel mogelijk te volgen en te leren, waar je ook bent of wat je huidige situatie ook is! Als je deze tips regelmatig beoefent, kun je je stressniveau verlagen en je makkelijker ontspannen en concentreren op de dingen in het leven die er echt toe doen. Probeer het maar eens uit!

Mocht je nu meer willen weten over ontspannen en minder stress neem eens een kijkje op de website Newstart of schrijf je direct in voor de cursus Nooit meer Zorgen of stress


Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

 • Meer ontspanning
 • Meer rust
 • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!