• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Ontspannen slapen een probleem?

Waarom ontspannen slapen zo belangrijk is

Wie houdt er niet van een goede nachtrust? Wie had ooit gedacht dat zoiets simpels als ontspannen slapen zo heilzaam kon zijn voor je lichaam en geest. Als je elke dag een paar uurtjes slaap inhaalt, voel je je veel fitter en zelfs gelukkiger!

Er worden niet alleen nieuwe cellen aangemaakt tijdens onze slaap; dode cellen worden ook verwijderd, wat betekent dat er veel meer ruimte beschikbaar is in delen waar nieuw weefsel moet worden gevormd - inclusief spierontspanning waardoor de ademhaling langzamer of oppervlakkiger wordt (en minder vaak). Onze geest gaat in de "alert" modus terwijl de hersenen bedachtzaam worden - totdat uiteindelijk alle tekenen wijzen in de richting van totale rust!

Het nut van ontspannen slapen

Mensen zijn net als dieren, in de zin dat we slaap nodig hebben om te overleven. Als je er niet genoeg uren van krijgt elke dag, zal je lichaam uiteindelijk lijden aan vermoeidheid en sterven!

Resus aap van dichtbij

Studie bij resus-apen

Let op: Er is een studie uitgevoerd bij resusapen die lange tijd wakker werden gehouden. Uiteindelijk stierven ze door gebrek aan rust, wat aantoont dat wij mensen ook kunnen sterven als er geen oog dichtgedaan wordt

Het is belangrijk om elke nacht voldoende ontspannen te slapen, want als je dat niet doet, heeft dat negatieve gevolgen op meerdere fronten.

Slecht nieuws

Slaapt je vaak minder dan 6 uur per nacht? Zo ja, dan heb ik slecht nieuws voor je. Een gebrek aan slaap kan een serieuze invloed hebben op hoe goed we presteren in het dagelijks leven en zelfs de kwaliteit van ons leven! Niet genoeg slapen zal langzaam alles doen afnemen wat ons menselijk maakt - inclusief concentratieniveau, reactietijd, gezondheid van emoties enzovoort...

Ontspannen slapen is met name belangrijk voor je hersenen!

Gezonde hersenen

Je bent wat je eet. Dat is misschien het beroemdste gezegde in de psychologie. Echter het blijkt dat er enige waarheid schuilt achter de slogan als we slapen en denken aan onze herinneringen tijdens de sluimerslaap in plaats van je gedachten wanneer je wakker bent! Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben aangetoond dat informatie die we in de loop van de dag binnenkrijgen, tijdens de slaap in ons bewustzijn wordt afgespeeld - en alleen belangrijke dingen blijven voor altijd bewaard.

Slapen is de sleutel tot succes

Wetenschappers hebben ontdekt dat slaap de sleutel tot succes is! Het blijkt dat je beter nieuwe dingen kunt leren als je hersenen tijd hebben gehad om te rusten. Tijdens deze diepe, geavanceerde vorm van verjonging, REM (rapid eye movement) genoemd, is er minder reactiviteit, wat betekent dat er minder energie wordt gevraagd van ons lichaam tijdens de wakkere uren - klinkt goed toch?!

Slaap-fases

De slaap bestaat uit 2 fases, namelijk de kernslaap en de restslaap. Over de restslaap is vrijwel niets bekend. De kernslaap daarentegen wel. Deze kernslaap is onderverdeeld in 5 cycli

 • 1e cyclus - Terwijl je slaapt, vertragen je hersengolven en ontspannen de spieren rond je ogen zich. Het is in deze fase tussen waakzaamheid en diepe slaap dat de meeste mensen hypnagogische beelden of kortweg HP's ervaren -- hallucinaties waarbij ze beelden zien terwijl je wegdrijft in je slaap. Voordat je gaat slapen, bereidt je lichaam zich voor met verschillende mechanismen, zowel fysiek (verlichting van rugpijn) als mentaal/emotioneel, zoals meditatie om je voor te bereiden op je diepere slaap
 • 2e cyclus - Dit is een lichte slaap. U bent volledig afgesloten van de buitenwereld, en uw hersengolfspanning heeft nog lagere golven dan toen u in het 1e uur van de slaap wasHet menselijk lichaam heeft tussen de 0-90 minuten nodig om in slaap te vallen; dit wordt de "slaap onset" genoemd Wanneer we deze fases één voor één beginnen te ervaren (1e tot en met 3e), wordt onze geest minder gefocust op wat er om ons heen gebeurt, terwijl we met elke minuut die voorbijgaat meer ontspannen raken, totdat we uiteindelijk in een rustgevende slaap komen van zo'n 8 uur per nacht!
 • 3e cyclus - Je moet je voelen alsof je in een kalme oceaan bent met golven die over je lichaam slaan.Het geluid van regen tegen de paraplu op een herfstdag, of vogels die tsjilpen bij zonsondergang zijn beide goede voorbeelden voor deze cyclus omdat het dat "ontspannende gevoel" heeft dat samengaat met evenwichtige hersengolven!
 • 4e cyclus - De vierde cyclus draait om het loslaten van alle spanning die u heeft vastgehouden. Uw spieren zijn nu volledig ontspannen en uw bloeddruk is gedaald tot normale niveaus; uw hartslag en ademhaling blijven ook rustig, zelfs wanneer de rusteloosheid begint af te nemen
 • 5e cyclus - Je bent nu in de droomslaap. Uw hersengolven vormen patronen die vergelijkbaar zijn met wanneer u wakker bent, maar met meer een onregelmatig ritme en zachtere bewegingen door het hele lichaam. De ademhaling is ook oppervlakkiger dan voorheen, omdat deze fase zich voordoet net na het ontwaken uit de bijbehorende cyclus - de 1e of 5eIemand kan symptomen ervaren als snelle oogbewegingen (REM), waarbij de ogen snel heen en weer bewegen terwijl hij bewusteloos ligt, zonder dat hij zich daarvan bewust is!

De eerste paar cycli zijn cruciaal voor het herstel van het lichaam. Tussen fase 3 en 4 worden groeihormonen geproduceerd die je een geweldig gevoel kunnen geven als je slaap niet wordt verstoord door cycluswisselingen of andere factoren die de hormoonproductie verstoren, bijvoorbeeld stress

Weet je dat als je weinig slaapt, er minder groeihormoon wordt aangemaakt? Het heeft een zeer belangrijke functie. De juiste hoeveelheid van deze hormonen kan een effect hebben op onder andere:

 • 1
  Het in de lengte groeien van je spieren
 • 2
  De algemene ontwikkeling van je spieren
 • 3
  Het opnieuw kunnen opbouwen van je lichaamscellen

Heb je er wel eens over nagedacht hoe jouw kwaliteit van slaap je stemming beïnvloedt? Gebrek aan een diepe, rustgevende, ontspannen slaap kan de oorzaak zijn van veel problemen, waaronder prikkelbaarheid en boosheid. Het verhoogt ook het risico op depressie!

9 manieren om een ontspannen nachtrust te hebben

 1. Doe ontspanningsoefeningen

  Sommige mensen merken dat ze hun stress en bezorgdheid kunnen verlichten door ontspanningsoefeningen te doen. Deze eenvoudige lichamelijke bewegingen, zoals diep in- en uitademen of je handen heen-en-weer bewegen terwijl je 10 minuten stil zit met gesloten ogen, kunnen je misschien net genoeg helpen te kalmeren zodat alle spanning die vrijkomt van stressvolle gedachten weer hanteerbaar wordt!
 2. Creëer een avondroutine

  Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor een goede nachtrust is een avondroutine creëren. Door je consequent aan je vaste bed-ritueel te houden, weet je lichaam met deze pas op zijn plaats wanneer het tijd is voor rust en ontspanning!
 3. Maak je slaapkamer vrij van afleiding

  Als je slaapt met de TV aan, zet die dan uit als je naar bed gaat en zorg ervoor dat je slaapkamer vrij van afleiding is. Het licht van een beeldscherm kan onze hersenen actief houden, zelfs als we willen dat ze ontspannen, dus vermijd het kijken naar elke vorm van media om dit proces goed te laten verlopen
 4. Melatonine

  Als je op zoek bent naar de perfecte natuurlijke manier om beter uit te rusten, dan is melatonine misschien wat je lichaam nodig heeft. Dit hormoon komt vrij tijdens de nachtelijke uren en kan helpen om beter uit te rusten in je slaapcyclus door te helpen bij mogelijke stoornissen als slapeloosheid of jetlag, omdat het onze circadiane ritmes regelt
 5. Raam open

  Laat 's nachts het raam van je slaapkamer op een kier, zodat je met de juiste ventilatie kunt slapen, en vermijd zo mogelijk het gebruik van te veel verwarming in één keer, want daardoor kun je het daarna warm krijgen. De ideale temperatuur om te slapen behoort 18 graden Celsius zijn.
 6. Thee en/of koffie gaan niet samen met ontspannen slapen

  Drink 4 tot 6 uur voor het slapengaan geen zwarte thee of koffie. Deze cafeïnehoudende dranken kunnen het je moeilijker maken om in slaap te vallen en in slaap te blijven! Neem in plaats daarvan een paar kalmerende kruidentheeën die je helpen het natuurlijke ritme van je lichaam te kalmeren en ook een goede nachtrust geven zonder negatieve bijwerkingen van cafeïne-inname.
 7. Op natuurlijke wijze wakker worden

  Een goed uitgerust lichaam is een gelukkig lichaam. Het is belangrijk om te proberen elke dag de juiste hoeveelheid slaap te krijgen, zodat je je fris, fruitig en klaar voelt om een volgende werkdag , taak of uitdaging aan te gaan.
  Ga gedurende tien dagen 7,5 uur voor je gewenste wektijd naar bed en na die tien dagen consequent doen zou je in staat moeten zijn om op natuurlijke wijze pakweg 30 minuten eerder wakker te worden zonder dat je je overdag moe en niet goed voelt!
vrouw_wordt_verblindt_door_zonlicht
 1. Daglicht

Blootstelling aan daglicht is de sleutel tot beter slapen 's nachts. Het licht van daglicht kan helpen je dagelijks leven te reguleren, al is het maar voor een paar uur per dag! Het helpt ook ons circadiaans ritme te veranderen, zodat we gedurende elk etmaal beter slapen - wat betekent dat je je ook 's morgens energiek en fris voelt.
De zon heeft een verrassend aantal voordelen voor ons. Een manier om ervan te profiteren is door in je lunchpauze of na het werk naar buiten te gaan, niet alleen vergroot de lichaamsbeweging de kans dat je wat frisse lucht binnenkrijgt, maar ook omdat het natuurlijk zonlicht is! Met een lichtintensiteit van 1.000 lux zou minstens een uur per dag voldoende moeten zijn om beter en meer ontspannen te kunnen slapen.

Samenvatting: Ontspannen slapen

Er zijn verscheidene redenen te noemen waarom ontspannen slapen belangrijk is. Wanneer je niet zou slapen, zul je sterven om de doodeenvoudige reden dat je lichaam niet hersteld. Slaap is ook van belang voor je geestelijke en lichamelijke prestaties overdag, en voor het opslaan van informatie van de dag ervoor. Vooral in een periode waarin je goed moet presteren is het daarom erg belangrijk dat je voldoende en regelmatig slaapt.

Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

 • Meer ontspanning
 • Meer rust
 • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!