Waarom problemen die je niet creëert eenvoudiger zijn om mee om te gaan
Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: problemen die zich opstapelen en die op de lange termijn veel energie kosten. Maar wist je dat er een eenvoudige waarheid bestaat die je leven aanzienlijk kan vergemakkelijken? Deze waarheid luidt simpelweg: het probleem dat je niet creëert, hoef je ook niet op te lossen.
Misschien klinkt dat logisch, maar toch blijken we nog dagelijks geconfronteerd te worden met allerlei problemen die we onbewust zelf hebben veroorzaakt. Dus wat betekent dit concreet voor jouw dagelijks leven?
Wat betekent: het probleem dat je niet creëert, hoef je ook niet op te lossen?
Kort gezegd betekent dit, dat wanneer je goede keuzes maakt en voorkomt dat problemen ontstaan, je uiteindelijk tijd, energie en stress kan besparen. Denk eens na over de afgelopen maand. Hoeveel van de problemen waarmee je geconfronteerd werd, waren eigenlijk te vermijden als je eerder andere keuzes had gemaakt?
Als je je realiseert dat veel problemen niet spontaan ontstaan, maar vaak voortkomen uit acties die je zelf onderneemt, kun je bewust kiezen om ze te vermijden. Dit betekent uiteraard niet dat je altijd volledige controle hebt over situaties in het leven. Toch kun je door bewuste acties en helder nadenken veel narigheid voorkomen.
Waarom creëren we onbewust problemen?
Je vraagt je misschien af: waarom creëren we eigenlijk problemen voor onszelf, wanneer we weten dat ze vervelend zijn? Er zijn diverse redenen waarom dit gebeurt:
- Impulsiviteit: we handelen soms uit impulsiviteit, zonder eerst goed na te denken.
- Gebrek aan aandacht: We letten niet op of we missen belangrijke details, waardoor er problemen ontstaan.
- Korte termijn denken: We denken alleen aan het voordeel op korte termijn en vergeten te letten op mogelijke langetermijngevolgen.
- Vermijdingsgedrag: Soms vermijden we bewust bepaalde verantwoordelijkheden waardoor problemen zich opstapelen.
Door jezelf hier bewust van te worden, kun je juist voorkomen dat problemen ontstaan. Stel jezelf de volgende vraag: “Gaat deze keuze of actie mogelijk leiden tot problemen in de toekomst?”
Hoe kun je voorkomen dat je een probleem creëert?
Problemen die je niet creëert, zullen je leven eenvoudiger maken en het goede nieuws is dat dit absoluut haalbaar is. Hieronder vind je enkele praktische tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijkse leven:
Gebruik je gezonde verstand en denk vooruit
Eén van de makkelijkste manieren om te voorkomen dat je een probleem creëert, is door vooruit te denken. Dit betekent simpelweg dat je voordat je een beslissing neemt even stilstaat bij mogelijke gevolgen. Vraag jezelf af of je actie problemen kan veroorzaken in de toekomst.
Beheers je emoties, voorkom impulsieve handelingen
Iedereen heeft emoties en dit maakt ons menselijk. Maar soms, wanneer emoties te hoog oplopen, kunnen we impulsief handelen wat leidt tot problemen. Hoewel het zo natuurlijk voelt om direct te reageren, voorkomt een stap terugzetten dat je morgen vol spijt bent.
Bijvoorbeeld: voordat je een boze e-mail naar je collega verstuurt, wacht even een dag. Vaak merk je de volgende dag dat je boodschap ook op een rustiger en vriendelijkere toon kan worden overgebracht, waardoor je verdere problemen vermijdt.
Leer om ‘nee’ te zeggen: het probleem dat je niet creëert door grenzen te stellen
Herken je het volgende scenario? Je stemt toe om iemand te helpen terwijl je eigenlijk al genoeg werk hebt liggen. Uiteindelijk leidt dit tot stress en conflicten.
Grenzen stellen kan ongemakkelijk voelen, maar door duidelijk je eigen grenzen aan te geven voorkom je overbelasting en problemen die je anders achteraf moet oplossen.
Bereid je goed voor en voorkom dat er problemen ontstaan
Een goede voorbereiding voorkomt vele problemen. Heb je morgen een belangrijke meeting of gesprek? Neem even de tijd om jezelf goed voor te bereiden. Door te anticiperen en mogelijke scenario’s vooraf te bedenken, minimaliseer je de kans op onverwachte verrassingen.
Simpele acties zoals het checken van routebeschrijvingen voordat je de deur uitgaat of het nakijken van een presentatie voordat je hem geeft, kunnen verhinderen dat je onnodige problemen creëert.

Problemen die je niet creëert als filosofie voor je leven
Je kunt het principe ‘het probleem dat je niet creëert’ niet alleen toepassen op je werk of relaties, maar op alle facetten van het leven. Zie het als een levensfilosofie die je dagelijks helpt om het beste uit jezelf en je omgeving te halen.
Als je dit principe consequent toepast, zul je merken dat het leven eenvoudiger en plezieriger wordt. Minder onnodige problemen betekent meer vrije energie en ruimte voor belangrijkere zaken.
Praktijkvoorbeeld: hoe Thomas zijn leven vereenvoudigde door geen problemen te creëren
Thomas had vaak problemen met deadlines op zijn werk. Hij begon telkens te laat met projecten, waardoor stress en overwerk zich opstapelden. Op een dag besloot hij het principe van ‘het probleem dat je niet creëert, hoef je niet op te lossen’ toe te passen.
Hij begon met een betere planning en duidelijkere afspraken met collega’s. Door taken meteen aan te pakken en niet uit te stellen voorkwam hij problemen voordat ze ontstonden. De stress verminderde, zijn werk werd leuker en zijn collega’s merkten er ook positieve effecten van.
Waarom problemen vermijden beter werkt dan problemen oplossen
Je bent gewend om elk probleem te zien als iets om actief op te lossen. Hoewel dit soms noodzakelijk is, kun je beter beseffen dat voorkomen veel effectiever is dan genezen.
Als er lekkage is, repareer je natuurlijk het lek. Maar als je eerder goed onderhoud had gepleegd, was het lek waarschijnlijk nooit ontstaan. Dit geldt ook voor situaties in je werk of persoonlijke leven. Als je voorkomt dat problemen ontstaan, bespaar je jezelf energie, stress en tijd.
De voordelen van het vermijden van problemen
Door problemen te vermijden in plaats van steeds maar oplossingen te zoeken, profiteer je van verschillende voordelen:
- Minder stress en meer geestelijke rust;
- Meer tijd voor leuke dingen;
- Betere prestaties op het werk of thuis;
- Een gezondere levensstijl.
Zoals je ziet, is voorkomen inderdaad beter dan genezen!
Conclusie: maak slimme keuzes en creëer minder problemen
We hebben allemaal te maken met situaties die je niet in de hand hebt, maar gelukkig zijn veel problemen wél te voorkomen. Door bewust te kiezen, goed na te denken en vooruit te plannen, voorkom je het ontstaan van onnodige problemen.
Onthoud het simpele principe: het probleem dat je niet creëert, hoef je ook niet op te lossen. Neem vandaag nog actie om deze benadering te integreren in je dagelijks leven en geniet van de extra energie en innerlijke rust die dit oplevert.
Herken jij je in deze situatie? Heb je hier eerder eens bewust over nagedacht? Hoe heb jij zelf voorkomen dat problemen ontstaan? Deel je ervaringen hieronder en inspireer anderen om slimmer, bewuster en zorgelozer te leven.