• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Spanning in je buik? Hoe voorkom je dat?

Regelmatig spanning in je buik?

Vezelrijk voedsel

Dan is de kans groot dat je te weinig of helemaal niet kunt ontspannen. Het gevolg hiervan is dat deze spanning zich op je zwakste plek gaat manifesteren, in dit geval dus in je buik. Natuurlijk speelt een gezonde voeding een grote rol hoe de conditie van je buik, met name je darmen is. Eet veel vezels en drink voldoende, vermijd veel koffie en alcohol. Je zal dan minder vaak last hebben van spanning in je buik.

Een gezonde voeding zal dan ook een positieve werking hebben hoe de spanning verwerkt kan worden. Stress kan ook een factor zijn bij andere spijsvertering stoornissen, zoals het prikkelbare darm syndroom. Als je moeite hebt om met stress om te gaan, zijn er veel middelen beschikbaar om je op het goede spoor te krijgen.

Toch is het beter om die spanning, waar ieder mens weleens last van heeft, te voorkomen. Hier zijn diverse methodieken en trainingen voor. Vaak heel goed bedoelt maar zelden echt met het juiste resultaat voor de lange duur. Het is daarom vaak beter om professionele hulp te zoeken.

Wat is buikpijn veroorzaakt door stress?

Stress en burn-out hebben niet alleen invloed op je geest, ze eisen ook hun tol van je lichaam. Een van de meest voorkomende lichamelijke symptomen van stress is buikpijn.

Vooral de maag en darmen zijn gevoelig voor stress. Vooral de dikke darm is de thuisbasis van ons enterisch zenuwstelsel (ENS), ook wel bekend als het 'tweede brein'. Het ENS is verantwoordelijk voor het reguleren van veel van de lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering.

Gestresst achter laptop

Als we gestrest zijn, gaat de ENS in overdrive, wat kan leiden tot krampen, een opgeblazen gevoel, diarree en andere spijsverteringsproblemen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot zweren en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Dus als je gestrest bent en buikpijn hebt, zit het niet alleen tussen je oren. Stress kan je darmen echt pijn doen.

Wat zijn de symptomen bij buikpijn door stress?

 • Zeurende, vage buikklachten
 • Misselijkheid
 • Rugpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Onregelmatige ontlasting
 • Winderigheid
Wind uit achterwerk

Is buikpijn veroorzaakt door stress ernstig en is het verstandig je huisarts te raadplegen?

Buikpijn veroorzaakt door stress is niet ernstig, maar kan erg lastig zijn. De oorzaak is niet lichamelijk en het is meestal niet nodig om je huisarts te raadplegen. Iedereen die een belangrijke deadline, een examen of bijvoorbeeld een date heeft zal wat nerveus zijn en de bekende knoop in de buik hebben. 

Buikpijn is een veelvoorkomend verschijnsel dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder stress. Hoewel de meeste gevallen van buikpijn niet ernstig zijn en vanzelf verdwijnen, zijn er enkele gevallen waarin de pijn een teken kan zijn van een ernstiger aandoening. Als je chronische buikpijn heeft of als jouw buikpijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of braken, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Neem contact op met je huisarts:

 • Wanneer je langer dan 2 weken zeurende, vage buikpijn hebt, zonder dat daar lichamelijke oorzaken voor zijn

Wat kan ik zelf doen tegen buikpijn veroorzaakt door stress?

 • Zoek uit waar de stress vandaan komt
 • Houd een dagboek bij wanneer je buikpijn hebt
 • Probeer de stress die je ervaart, hetzij op je werk of in je privé leven, te verlichten
 • Doe ontspanning en ademhalingsoefeningen

Wat heeft het voor invloed op mijn lichaam?

Buikpijn veroorzaakt door stress zal bij veel mensen een lichamelijke uitwerking hebben. Dit gebeurt heel vaak, bijvoorbeeld bij een burn-out of plankenkoorts, maar het kan ook gebeuren bij positieve emoties. Denk aan de knoop in je buik wanneer je verliefd bent of kippenvel die je krijgt als je mooie muziek hoort.

Omdat buikpijn veroorzaakt door stress geen fysieke oorzaak heeft, kan het meestal niet met medicatie worden behandeld. Als er sprake is van een lange periode van stress, praat er dan over met goeie vrienden en vriendinnen. Je kunt ook ontspanningsoefeningen doen of de online cursus 'Nooit Meer Zorgen of Stress'  volgen. Helpt dit allemaal niet dan is het raadzaam om met een psycholoog te praten. Je huisarts kan je verwijzen.

Spanning in je buik voorkomen...

Wil je spanning in je buik voorkomen ga dan naar de website van Frank de Moei en volg de online cursus 'Nooit Meer Zorgen of Stress'.

Deze cursus is onder andere geschikt voor mensen die regelmatig last hebben van spanningen. Spanning in je buik wordt vaak veroorzaakt door stress.

Door de oefeningen in deze cursus goed te volgen en uit te voeren, garandeer ik je dat deze klachten snel zullen verminderen en volledig gaan verdwijnen.

Het principe hierachter is dat je weet hoe je spanning en stress kunt voorkomen door op een andere manier met stress situaties om te gaan.

Je kunt je voorstellen dat bepaalde situaties stress en angst oproepen. Bijvoorbeeld een presentatie houden bij een belangrijke vergadering.

Door hier anders tegenaan te kijken, je te realiseren dat het geen reële angst is welke weer stress veroorzaakt, voorkom je dus spanning.

Spanning in je buik jonge man

Voorkom dus spanning in je buik!

Ik ben er echt van overtuigd dat wanneer je deze cursus serieus volgt, je veel makkelijker en zonder spanning in je buik, stressvolle situaties de baas kan.

De cursus is zo opgezet dat je deze met veel plezier zal volgen. Veel plezier!

Nooit-Meer-Zorgen-of-Stress

Weg met stress en zorgen

 • Meer ontspanning
 • Meer rust
 • Meer positiviteit

Meer over...


Ontvang deze Gratis Handleiding

Deze handleiding zal je de tools geven die je nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. Leer hoe om te gaan met stress, angst en meer!