Video's over stress met o.a. Prof. Dr. Erik J.A. Scherder
Bekijk hieronder video's over stress met o.a. Prof. Dr. J.A. Erik Scherder, hoogleraar klinische Neuropsychologie en hoofd van de gelijknamige afdeling bij de Vrije Universiteit in Amsterdam
Samenvatting van de video’s over stress ‘Wat is stress en wat kunnen we eraan doen?’
Hiervoor kijken we diep in onze hersenen naar de hypothalamus. Deze staat aan het begin van de zogenaamde stress-as.
Wanneer de Hypothalamus actief is, produceert deze een stof, namelijk CRH ( Corticotropin-Releasing Hormone). Deze stof activeert op zijn beurt de hypofyse en deze hypofyse maakt het hormoon ACTH aan. (AdrenoCorticoTroop Hormoon).
Dit hormoon prikkelt de bijnieren en deze maakt cortisol aan. Cortisol is zoals je wel weet het stress-hormoon. Dus hoe meer stress hoe meer cortisol er wordt aangemaakt. De bijnieren scheidt deze stof uit en deze gaat vervolgens naar je hersenen, naar je hippocampus.
Deze hippocampus is van belang voor o.a. geheugen en leren. Het cortisol beïnvloed de hippocampus, deze wordt geactiveerd en werkt als een ‘rem’ op de hypothalamus en op de stress-as. Niks aan de hand. Beetje stress is dus helemaal niet erg.
Maar wat gebeurt er nou bij chronische stress? Bij chronische stress wordt er voortdurend het bekende stress-hormoon (cortisol) aangemaakt. Het gevolg is dat de hippocampus dit niet meer aan kan en dus is ‘de remmende’ werking onvoldoende. De hypothalamus krijgt hierdoor vrij spel en je merkt dat je niet zo makkelijk meer opneemt, je concentratie wordt minder, er wordt steeds meer cortisol aangemaakt.
Wat is hier aan te doen? Kijk daarom naar video’s over stress!
Vraag anders gesteld. Wat is er voor nodig om de hippocampus te activeren?
Bewegen is het toverwoord, hierdoor wordt de hippocampus geactiveerd. Doordat de hippocampus actief wordt kan hij weer beter remmen op de stress-as. De stress wordt minder, er wordt minder cortisol aangemaakt.
Een ander voordeel van bewegen is dat de onderkant van de frontale lob (orbito frontaal) ook wordt gestimuleerd. Functies van deze frontale lob zijn o.a. empathie, sociale samenwerking, zelfreflectie en controleren van impulsen.
Maar niet alleen bewegen stimuleert de frontale lob, ook muziek of empathie (inlevingsvermogen) stimuleert dit gebied. Dit is belangrijk om de stress tegen te gaan omdat de frontale lob een remmende werking heeft op de amygdala.
Dit hersengebied is bekend om de opslag van negatieve emoties. Vervelende dingen die je hebt meegemaakt, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare of mensen die je verdriet hebben gedaan. Teleurstellingen die je hebt meegemaakt. Normaal gesproken als je je goed voelt, remt de frontale lob de amygdala en is er dus niets aan de hand. Maar als je gestrest raakt en je frontale lob werkt minder goed is dus de remmende werking op je negatieve emoties niet voldoende. De amygdala krijgt hierdoor de kans zich te ‘uiten’ en ben je daarom meer met negatieve emoties bezig. Je bent meer verdrietig. de amygdala activeert dan de hypothalamus.
Terug naar het begin van deze uitleg. Je ziet dan het samen gaan van negatieve emoties en de stress-as. Met ander woorden stress en negatieve emoties gaan hand in hand.
Bewegen, empathie, muziek en slapen zijn de middelen om stress te bestrijden.
Dus met bewegen activeer je de hippocampus en remt als het ware de hypothalamus. Ook de frontale lob wordt door bewegen geactiveerd en zorgt dat de amygdala onder controle wordt gehouden en dus je negatieve emoties. Dit alles zorgt ervoor dat de stress-as keurig onder controle blijft.
Een derde mogelijkheid die er voor zorgt dat de stress onder controle blijft is slapen. Wanneer je slaapt gebeurt er heel veel in je brein. Er is veel activiteit in de hippocampus en in de frontale lob.
M.a.w. bewegen, muziek, empathisch vermogen en slapen hebben een hele positieve werking om stress tegen te gaan.
Copyright © 2018 / CursusOntspanning.nl / Thrive Architect